Sergi

Elhamdülillah diyen sergi

Yunus Emre Enstitüsü tarafından İstanbul'da açılan 'Hamd' sergisi, sanatçı Ahmet Çoktan'ın eserlerinden oluşuyor. Hamd sergisi 19 Nisan'a kadar Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi'nde açık olacak.

Dünyaca ünlü sanatçı Ahmet Çoktan'ın kaatı sanatıyla yorumladığı 33 “Elhamdülillah” eserinin yer aldığı “Hamd” sergisi Dolmabahçe Sarayı Sanat galerisinde ziyarete açıldı.

Yunus Emre Enstitüsü tarafından, İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları ve Uluslararası Köprü Dernekleri işbirliğiyle gerçekleştirilen serginin açılışına Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Hayati Develi, Kuveyt Kültür Bakan Yardımcısı Fareed Al Ali ile çok sayıda davetli katıldı.

Hayati Develi, Ahmet Çoktan'ın dünyaca tanınmış bir sanatçı olduğunu, sergideki eserlerin her birinin büyük bir sanat şaheseri olduğunu söyledi. Develi şu ifadeleri kullandı: "Ahmet Çoktan Bey'i dünya tanımış. Burada çok güzel, muhteşem bir sergi olduğunu düşünüyorum. Niyetimiz bu sergiyi burada bir süre sergiledikten sonra, 33 adet eserin sergisini dünyanın 33 farklı ülkesinde tekrarlamak."

Kuveyt Kültür Bakan Yardımcısı Fareed Al Ali ise şöyle konuştu: "Kuveyt, Katar, Mısır, Lübnan gibi bu sanata sahip ülkelerden sonra, Balkanlar ve Avrupa gibi bu sanatı daha az tanıyan, hatta belki de hiç bilmeyen ülkelere göstermek amacındayız. Bu sanatı hem bizimle ortak yanları olan hem de olmayan ülkelerde tanıtmak istiyoruz."

Uluslararası Köprü Derneği Başkanı Ömer Faruk Taner de, Ahmet Çoktan'ın çok değerli bir sanatçı olduğunu, kendisinin daha önce dünyanın en büyük ebrusunu yaparak Guiness Rekorları'na imza attığını söyledi.

33 eseri 8.000 saatte tamamlamış

Sanatçı Ahmet Çoktan'ın beş yıllık bir çalışma süresinde, farklı ülkelerden 33 hattatın 33 “Elhamdülillah” eserini, tesbihat sabrıyla kaatı (kağıt ya da derinin oyulması) sanatına aktardığı eserler görenleri kendini hayran bıraktı.

Sanatçı Ahmet Çoktan ise kesme sanatının Türkler'in çok eskiden beri yaptığı geleneksel bir sanat olduğunu, kendisinin de bu geleneksel sanatı devam ettirmeye çalıştığını söylerken, 33 eseri 8 bin yüz saatte tamamladığını vurguladı.

25 yıldır ebru, son 8 yıldır ise kaatı sanatına gönül veren Çoktan'ın eserlerinden oluşan serginin küratörlüğünü Beste Gürsu üstlendi. Gürsu, serginin Ahmet Çoktan'ın 5 yıllık bir çalışmasının neticesi olduğunu, ortaya çok önemli ve değerli bir sergi çıktığını söylerken, serginin farklı ayakları ve içerikleri olduğunu ifade etti.

Ahmet Çoktan'ın Hamd sergisi 19 Nisan'a kadar Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi'nde görülebilecek.